MagazínRelaxovať môžete aj pri svetle petrolejovej lampy

Milujete romantické mihotajúce sa svetielko pripomínajúce vám detstvo u babičky alebo plápolajúci táborák? Kúpte si petrolejku, ktorá vám umožní príjemnú relaxáciu. Kvalitný petrolej nesmrdí a petrolejové lampy využijete na záhrade aj v byte.

 
Petrolejová lampa je úplne bezpečná, musíte však dodržiavať pravidlá pre zaobchádzanie s otvoreným ohňom. Zapálenou petrolejku nenechávajte bez dozoru, predovšetkým ju držte z dosahu detí a zvierat. Zabráňte prevráteniu lampy a tým aj možnému požiaru.
 

Ako fungujú petrolejové lampy?

Petrolejky sa skladajú z nádrže na petrolej, knôtu, skleneného cylindra a ďalších príslušenstvo. Petrolejky na zavesenie na stenu majú aj zrkadielko, ktoré odráža nevyužité svetlo späť do miestnosti. Spravidla nechýba ani koliesko pre reguláciu veľkosti plameňa. Petrolejové lampy fungujú tak, že vo vnútri lampy vznikne podtlak, vďaka ktorému sa spodom ku knôtu prisaje veľké množstvo atmosférického vzduchu. Ten uprostred lampy tvaruje plameň. Malá lampa vydrží svietiť aj 7 hodín.
 

Typy lámp


Celosklenené a lucernové petrolejové lampy

Celosklenené lampy sa hodí do interiéru. Sú veľmi chúlostivé na prievan. Je potrebné pri každom zhasnutí plameňa sňať sklenený cylinder a lampu zapáliť. Lampa nie je jednoduchá na obsluhu, preto ju asi nebudete využívať každý deň.
 
Vozové petrolejové lampy typu lampáš sú spravidla plechové, sú dostatočne stabilné a zvládnu svietiť aj vo vetre a daždi. Lampy môžete umiestniť pod strop miestnosti.

 

Tlakové petrolejové lampy

Tlakové petrolejky sú veľmi zložité na zapálenie, horia však dlhšie a intenzívnym svetlom. Možno teda väčšie petrolejové lampy porovnať s 400 W žiarovkou. Pred rozsvietením lampy sa musí celý systém natlakovať. Punčoška vydržia svietiť aj niekoľko mesiacov v kuse pri bežnej dennej prevádzke.

Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky nám napíšte na ponuky@hobbytec.sk zavolajte na telefónne číslo +421 909 100 200 alebo použite náš dopytový formulár. Radi vám pomôžeme a prevedieme procesom výberu a realizácie záhradnej stavby.