MagazínRozdiel medzi fóliovníkom a skleníkom

Máte radi pestovanie ovocia a zeleniny všetkého druhu? Viete aký je rozdiel medzi fóliovníkom a skleníkom?

 

Fóliovník a skleník

Fóliovník je jednoduchá stavba. Jej účelom je chrániť rastliny pred priamym slnkom, dažďom a vetrom. Ľudia si často myslia, že ide o lacnejší variant skleníka. Fóliovník neumožní celoročné pestovanie zeleniny a rastlín, zatiaľ čo skleník áno. Ďalšou funkciou fóliovníkov je zabrániť rýchlemu odparovaniu vlahy zo zeminy. Na druhú stranu nevie ochrániť rastliny pred prízemnými mrazmi.
 
Fóliovník má oceľovú konštrukciu z pozinkovaných profilov a je potiahnutý polyetylénovou kašírovanou fóliou, ktorá sa dá v prípade potreby vymeniť. Montáž je veľmi jednoduchá, rovnako je možné fóliovník kedykoľvek podľa potreby premiestniť, čo u skleníka možné nie je. Musí byť dobre zabezpečený, aby ho neodvial alebo nepoškodil vietor.
 
Fóliovník nezamieňajte so skleníkom, slúži len k ochrane rastlín.

 

Skleník umožní celoročné pestovanie rastlín

 
Pre tých, ktorí si chcú predpestovať rastliny alebo ich pestovať po celý rok, je lepším variantom skleník. Vhodné sú skleníky vyrobené z polykarbonátu, ktoré sú veľmi odolné, majú výborné tepelno-izolačné vlastnosti a ich údržba je úplne nenáročná. Ďalším variantom sú skleníky s klasickým sklom. Je potrebné, aby mal skleník dostatočný počet okien pre ventiláciu.
 
Skleník zvládnete postaviť svojpomocne. Pre jeho umiestnenie na záhradu nie je nutné stavebné povolenie. Pri väčšine modelov nie je potrebné pripraviť betónovú podmurovku, pretože sú dostupné modely s dostatočne pevnou základňou.
 
Skleníky môžete kúpiť v rôznych veľkostiach, je možné ich vyhrievať, pokiaľ v nich pestujete náchylnejšie či exotické rastliny a tiež osvetliť. Skleníky sa môžu stavať ako súčasť steny domu alebo ako voľne stojace, ktoré využívajú po celý deň slnečné lúče. Hrebeň skleníka smerujte od severu k juhu, aby sa v dopoludňajších hodinách slnko opieralo o jeho dlhšej strany a cez poludnie, pri intenzívnom slnečnom žiarení, pôsobili lúče len na malú časť skleníka.

Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky na niektorú z našich záhradných stavieb nám napíšte na ponuky@hobbytec.sk zavolajte na tel. číslo +421 909 100 200 alebo použite náš kontaktný formulár.