MagazínRozdiel medzi pergolou a zimnou záhradou

Máte v pláne vybudovať k vášmu domu zaujímavú prístavbu? Pozrite sa s nami na to, aký je rozdiel medzi hliníkovou pergolou a zimnou záhradou.

 
Máte v pláne vybudovať k vášmu domu zaujímavú prístavbu? Pozrite sa s nami na to, aký je rozdiel medzi hliníkovou pergolou a zimnou záhradou.

Rozdiel medzi hliníkovou pergolou a zimnou záhradou tkvie hlavne v konštrukcii

Pergola je otvorený záhradný prístrešok tvorený nosníky a otvorenou či plnú strechou, prípadne treláž. Zimná záhrada je naopak predstavuje úplne uzavretý priestor, stojaci oddelene alebo priamo napojený na stavbu.
 

Rozdiel medzi hliníkovou pergolou a zimnou záhradou vo využití

Oba typy obľúbených záhradných prístreškov ponúkajú perfektné miesto na relaxáciu a trávenie voľného času spoločne s rodinou a priateľmi.

Pergola má logicky skôr sezónne využitie, pretože hoci ochráni pred slnkom i dažďom, pred chladom už nie a posedenie za chladného počasia je bez prítomnosti záhradného ohrievača predstaviteľné snáď len pre trénovaného otužilcov. Mimo sezóny však môže slúžiť ako náhrada za prístrešok na auto, ale aj rozšírenie garáže - prípadne prístrešie pre úschovu materiálu a záhradného vybavenia.
 
Zimná záhrada naopak umožňuje dlhodobejšie využitie, v prípade zateplenia dokonca počas celého roka. Najmä v prípade, že je súčasťou domu, je často pridružená k obývacej izbe, čím rozširuje jeho úžitkovú plochu a dodáva mu na atraktivite aj širších možnostiach využitia.
 
Priestor zimnej záhrady je teda ideálnym miestom na relaxáciu, ale aj pestovanie rastlín, a teda kontaktu s prírodou a záhradou aj za chladných mesiacov. Rovnako tak na organizovanie stretnutí a večierkov, prípadne umiestnenie vírivé vane a vytvorenie malého domáceho wellness centra. S obľubou sa taktiež využíva ako jedáleň alebo domáce pracovňa.
 

Bohatý výber možností

V oboch prípadoch platí, že možností, ako postaviť zimnú záhradu či pergolu je celý rad. Od realizácie na zákazku až po stavebnicové riešenie, ktoré ľahko zostavíte svojpomocne už počas jediného dňa a spravidla je v porovnaní so zákazkovou realizáciou cenovo dostupnejšie, prípadne porovnateľné so stavbou úplne svojpomocne, oproti ktorej zase ušetríte okrem peňazí aj čas a nervy spojené s prípravou...