MagazínRozdiely medzi hliníkovou a drevenou pergolou

Materiály, z ktorých môžete postaviť pergolu, sú rôzne. Pozrite sa s nami na hlavné rozdiely medzi hliníkovou a drevenou pergolou.

Materiály, z ktorých môžete postaviť pergolu, sú rôzne. Pozrite sa s nami na hlavné rozdiely medzi hliníkovou a drevenou pergolou.
 
Práve tieto dva materiály patria medzi najbežnejšie, ktoré sa na stavbu používajú. Ak sa pozrieme na to čo majú spoločné, je to určite ich dostupnosť. V tomto smere platí, že z oboch z nich nie je problém postaviť v podstate akúkoľvek pergolu, rôzne veľkosti, tvaru a dizajnu, takže vybrať tú pravú nemusí byť ani pre laika žiadny problém. To isté platí aj o jednoduchosti stavby, pretože aj v tomto ohľade si sú oba typy pergol v podstate rovnocenné.
 

Rozdiel medzi hliníkovou a drevenou pergolou v oblasti odolnosti

Obidva materiály sú veľmi odolné. Drevo je po stáročia používané ako stavebný materiál a hliník nadchne svojimi fyzikálnymi vlastnosťami. Obe možnosti odolajú nielen zubu času, ale napríklad aj poveternostným vplyvom, od tepla po mráz, od sucha po vlhko. Lepšou voľbou je však v danom prípade hliník, pretože vďaka povrchovej úprave ponúka dlhú životnosť aj bez pravidelnej starostlivosti v podobe priebežných náterov, bez ktorých sa drevená pergola počas prevádzky rozhodne nezaobíde.
 

Nutnosť starostlivosti a údržby

Tu opäť dominuje hliníková pergola; ako bolo napísané vyššie, nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť. A prípadné nečistoty možno ľahko odstrániť handričkou alebo tlakovým čističom. Podobne tomu môže byť samozrejme u drevenej pergoly, je však potrebné starostlivejšie voliť prípadné čistiace prípravky, ktoré sú zároveň cenovo náročnejšie.
 

Vzhľad pergoly

V tomto bode záleží skôr na osobných preferenciách, drevené pergoly sú vhodným riešením ak máte v obľube prírodné materiály a chcete pergolu lepšie zladiť so záhradou. Hliník je oproti tomu vzhľadovo univerzálnejší, ladí teda s akoukoľvek architektúrou a prostredím. Je zároveň vhodný pre priaznivcov moderného dizajnu.


Cena

Aj tú je dôležité zohľadniť, pretože je tiež jedným z kritérií súčasného výberu. Ak pôjdeme priamo po materiáli, v prípade typizovaného riešena sú hliníkové pergoly cenovo dostupnejšie. V prípade pergol na mieru sú cenové rozdiely minimálne a pri drevených pergolách môže výsledné náklady výrazne ovplyvniť druh použitého dreva.

Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky nám napíšte na ponuky@hobbytec.sk zavolajte na tel. číslo +421 909 100 200 alebo použite náš kontaktný formulár.