MagazínSeriál - Zimné záhrady: Vlhko v zimnej záhrade

Primeraná vlhkosť je v zimnej záhrade žiaduce. Vlhkosť vzduchu je daná obsahom vodných pár, ktoré sú vo vzduchu obsiahnuté. Ich množstvo je však značne premenlivé a závislé na mnohých ďalších faktoroch.

Adekvátne vlhkosť je žiaduce v zimnej záhrade. Obsah vody sa stanoví pomocou vodnej pary obsiahnutej vo vzduchu. Ich počet je však veľmi variabilná a závisí na mnohých ďalších faktoroch.
 

 

Maximálna relatívna vlhkosť

Maximálny obsah vlhkosti vyjadruje čo najväčšie množstvo vody, vzduchu o určitej teplote, je schopný pojať plyn. Je v zásade maximálny obsah vody vo vzduchu. relatívna vlhkosť vzduchu je priamo úmerná teplote vzduchu v miestnosti. To znamená, že vlhkosť sa znižuje zakaždým, keď sa zvyšuje teplota.
 

Maximálna a relatívna vzdušná vlhkosť

 

Vlhkosť

Laik by povedal, že vysoká vlhkosť vzduchu v zimnej záhrade je prospešné, ale nie je tomu tak.
 
Viac stabilných teplotných podmienok v skleníku, bude menšie problémy s vlhkosťou. Ak je zimná záhrada podlieha výkyvom pri vysokých teplotách, je potrebné počítať s vysokou vlhkosťou. Ak chcete zachovať stabilné mikroklíma je potrebné vzhľadom na rade technických a dizajnu.
 

Čo ovplyvňuje mikroklíma zimnej záhrady

Mikroklímu vonku na záhrade je úzko spojený s vonkajšom prostredí. Medzi ďalšie faktory patrí orientácia zimnej záhrady na konci sveta, svoj tvar a kontinuitu záhrady do obývacej priestoru. Ak plánujete zimnou záhradou v novostavbe, dlhodobý plán vlhkosti. To môže trvať mnoho mesiacov za celú budovu dôkladne vysušené a klímu stabilizuje.

 

Odporúčaná vlhkosť v zimnej záhrade

Vlhkosť v zimnej záhrade závisí od účelu jeho použitia. Ak budeme používať výhradne na záhradu pre výsadbu by mala byť optimálna vlhkosť v rozsahu 70-90%. Ak sa však človek musí zostať by nemala prekročiť 65% vlhkosti. V prípade, že zimná záhrada úplne súčasťou obývacej izby je žiaduce znížiť obsah vlhkosti asi 40 až 55%. Vysoká vlhkosť vzduchu má vysoké riziko nežiaducich plesní.

 

Čo zvyšuje vlhkosť?

Čím viac rastliny v zimnej záhrade, tým viac, že ​​ešte viac vlhkosti. To ďalej zvyšuje vlhkosť kúpeľa, fontány. Je preto nutné pravidelne vetrať do záhrady alebo použiť klimatizáciu. Ideálna je kombinácia oboch. Klimatizácia by mala byť súčasťou projektovej dokumentácie zimných záhrad.