MagazínSeriál: Zimné záhrady - Zatienenie v zimných záhradách

Pomocou vhodne zvoleného zatienenia v zimnej záhrade, môžeme výrazne ovplyvniť svetelné podmienky priestoru. Svetelné a tepelné podmienky sú úzko spojené. Sú ovplyvnené situovaním zimnej záhrady voči svetovým stranám i sklonom plôch a je zrejmé, že takmer každá zimná záhrada vyžaduje zatienenie.

6.4.2017
 
Pomocou vhodne zvoleného zatienenia v zimnej záhrade, môžeme výrazne ovplyvniť svetelné podmienky priestoru. Svetelné a tepelné podmienky sú úzko spojené. Sú ovplyvnené situovaním zimnej záhrady voči svetovým stranám i sklonom plôch a je zrejmé, že takmer každá zimná záhrada vyžaduje zatienenie.
 

 

Prečo je vhodné zimnú záhradu zatieniť?

Vhodné zatienenie chráni rastliny pred spálením, užívatelia záhrady nie sú ohrozovaní nadmierou slnečného žiarenia. Zatienenie celkovo bráni nadmernému prehrievaniu priestoru. Vhodné zatienenie by malo zimnú záhradu vkusne dopĺňať a nemalo by celkovo narúšať estetiku priestoru. Sú rôzne možnosti zatienenia, ktoré majú svoje špecifiká.
 

Vonkajšie zatienenie

Výhodou vonkajšieho zatienenie zimnej záhrady je skutočnosť, že teplo zo slnečných lúčov zostane mimo priestoru zimnej záhrady. Toto tienenie má veľmi vysokú účinnosť. Nevýhodou vonkajšieho zatienenia je vyššia obstarávacia hodnota ako u vnútorného zatienenia. Je potreba u tohto druhu zatienenia brať na zreteľ klimatické faktory, ktoré na markízy, rolety, žalúzie a iné druhy tienenia pôsobí. Vonkajšie zatienenie tiež ovplyvňuje vegetácie na záhrade. Tá by mala byť braná do úvahy už v štádiu plánovania záhrady.
 

Vnútorné tienenie

Tento druh tienenia je menej nápadný ako vonkajšie zatienenie. Obstarávacia cena vnútorného tienenia je nižšia ako pri vonkajšom, ale zároveň je nižšia aj jeho účinnosť. Slnečné lúče totiž preniknú cez opláštenie zimnej záhrady. Medzi opláštením a zatienením sa vzduch zahrieva a tým sa zvyšuje teplota v priestore záhrady. V týchto prípadoch je nutné zaistiť dostatočné odvetrávanie priestoru. Výhodou vnútorného tienenia je, že je ľahšie ovládateľné, je chránené proti rozmarom počasia a má aj dekoratívnu funkciu.
 

Mezitabulové tienenie

Mezitabulové tienenia možno využiť pri zvislých aj šikmých stien zimnej záhrady. Ide o rolety alebo žalúzie, ktoré sú v priestore medzi tabuľami izolačného skla. Obstarávacia cena tohto typu zatienenia je síce vyššia, ale jeho výhodou je jeho efektívnosť, priestorová úspora a nenáročnosť na údržbu.
 

Reflexné sklá

Ide o špeciálne upravená skla, ktoré odrážajú slnečné lúče. Sklo je číre alebo zafarbené a na skle je nanesená striebristá vrstva, ktorá odráža slnečné lúče a vytvára tak zrkadlový efekt. Čím je sklo viac tónované, tým je efekt viditeľnejší. Je dobré však vedieť, že reflexné sklá pri večernom nasvietení záhrady sú úplne priehľadná a interiér zimnej záhrady je prístupný pohľadom zvonka.
 

Tip:

Ak si stále neviete rady, aký typ tienenie pre zimnú záhradu zvoliť je najlepšie navštíviť showroom, kde nájdete rôzne typy tienenia a spolu s erudovanými odborníkmi nájdete určite vhodné riešenie pre vašu zimnú záhradu.