MagazínSkleník, ktorý nie je zo skla

Termín skleník je natolik zažitý, že jej používáme i v případě, že se jedná o skleník z polykarbonátu.

3.10.2017
 
Termín skleník je natoľko zažitý, že ho používame aj v prípade, že sa jedná o skleník z polykarbonátu.
 

Výhoda polykarbonátu
 

Aby skleník dobre slúžil, je potrebné, aby mal vhodný tvar konštrukcie aj jej kvalitné výplň. Sklo je tradičný výplňou skleníkov, ale výplň z dutinkového polykarbonátu vykazuje výborné termoizolačné vlastnosti. Navyše ide o materiál, ktorý je veľmi odolný. Je však dobré staviť v prípade polykarbonátu na prevereného dodávateľa, ktorý zabezpečí vynikajúcu kvalitu materiálu.
 

Vlastnosti polykarbonátu
 

Polykarbonát vodný pre opláštenie skleníkov býva o sile 4-6mm. Tieto dosky sú opatrené UV filtrom, ktorý zvyšuje odolnosť výplne skleníka. Dosky nekrehne ani nežltnú a majú vynikajúce svetelnú priepustnosť, ktorá sa pohybuje okolo 70-80%. Vysoká mechanická odolnosť zaručuje dlhú životnosť a bezpečnosť skleníka. Náchylný je polykarbonát  len na chemické čistidlá, ktoré jeho kvalitu významne ovplyvňujú.
 

Sklo verzus polykarbonát

 
Skleník zo skla je preverený stáročiami a je výbornou alternatívou pre pestovanie čohokoľvek. Avšak vďaka dutinkám v polykarbonátových doskách sa skleník z polykarbonátu prehreje oveľa rýchlejšie. Jednotlivé komôrky pohltí slnečné žiarenie, ktoré premenia na tepelnú energiu. Aj v prípade, že je zamračené sa dokáže polykarbonátový skleník prehriať rýchlejšie ako skleník zo skla.
 

Výhody skleníka z polykarbonátu

 
Skleníky z polykarbonátu sú vysoko mechanicky odolné. Majú UV filter, výborné termoizolačné vlastnosti. Sú vhodné pre väčšinu klimatických oblastí. Pre ich stavbu nie je potrebné zvláštne zručnosti. Podľa montážneho návodu možno skleník postaviť svojpomocne, bez nutnosťou murovanie základov. Polykarbonátový skleník stačí ukotviť zemnými vrutmi. Skleník je takmer bezúdržbový.