MagazínSlovníček zimnej záhrady

Čo je Bioklimatická zimná záhrada? Aké zastrešenie vybrať? Čo znamená eloxovaný hliník? Pri výbere zimnej záhrady je potrebné zvážiť rad parametrov. A ak sa v nich trochu strácate, pripravili sme pre vás výklad viacerých základných pojmov.

Farba RAL

Zimné záhrady našej výroby je možné vyberať v akomkoľvek odtieni, a to podľa vzorkovníka RAL. Ide o svetovo uznávaný štandard, ktorý vám vždy umožní presne špecifikovať vybranú farbu. Napríklad klasická antracitová šedá má označenia RAL 7016.

Bezpečnostné sklo

Tento druh skla vydrží veľké nárazy a odolá náročnému počasie. Preto sa využíva ako zastrešenie zimných záhrad. A ak predsa len dôjde k jeho rozbitiu, láme sa na veľmi malé kúsky. Črepy tak nie sú nebezpečné pre svoje okolie.

Bioklimatická zimná záhrada

Bioklimatické pergoly a zimné záhrady sú horúcim trendom súčasnosti. Tento typ stavby vyniká svojím zastrešením z otočných lamiel. Ich sklon je možné prispôsobiť počasie. Ak prší, úplne je uzavrieme, v prípade silného slniečka, celý systém nakloníme do ideálnej polohy.

Celoročné zimné záhrady

Celoročné čiže teplé či temperovanej zimnej záhrady rozširujú váš interiér o novú miestnosť. Ich konštrukcia a ďalšie parametre sú navrhnuté, aby odolali aj náročnému počasie zimných mesiacov.

Eloxovaný hliník

Ide o špeciálnu úpravu hliníkového profilu, kedy je povrch opatrený špeciálnou ochrannou vrstvou. Tá chráni pred oxidáciou a zároveň zvyšuje odolnosť konštrukcie pred nepriaznivými klimatickými vplyvmi. Povrch sa neprehrieva a zachová si svoj lesk po dlhé roky.

Integrovaná zimná záhrada

Tento typ zimné záhrady plynule nadväzuje na interiér domu. Prechod z domácnosti je najčastejšie zaistený veľkými sklenenými dverami.

Kotvená zimná záhrada

Zimná záhrada sa vo väčšine prípadov kotvia k domu. V tomto smere je dôležité poznať zloženie domu a možnosti prikotveniu. Ak zvolíme kvalitné spracovanie zimnej záhrady, môže sa stať akýmsi izolantom tepla a hluku. Zároveň rozšíri domácnosť o ďalšiu miestnosť. Opačnú variantu predstavuje voľne stojace zimná záhrada.

Odvetrávací systém

Zimné záhrade musíme zabezpečiť správnu cirkuláciu vzduchu. Je nutné pravidelne znižovať vzdušnú vlhkosť a teplotu. Jedine tak zabránime rosenie, plesniam a prípadne poškodenia konštrukcie. Na výber máme z dvoch typov. Prirodzené vetranie je zaistené posuvnými oknami, vetráky či mriežkami.

Otočné lamely

Jedná sa o typ zastrešenia, ktorý je umiestnený na bioklimatických stavbách. Polohu otočných lamiel možno prispôsobiť počasie a vždy si zaistiť príjemnú klímu v zimnej záhrade. Riadenie prebieha pomocou diaľkového ovládača, prípadne je možné celý systém zautomatizovať. Súčasťou lamiel môže byť veterné a dažďovej čidlo.

Polykarbonát

Tento termoplastický materiál je využívaný ako zastrešenie zimných záhrad a pergol. Vyniká svojimi odolnými vlastnosťami, tepelnou stabilitou, dlhou životnosťou a ľahkou údržbou. Vo svojom dizajne úspešne nahrádza sklo.

Posuvná stěna

Už stabilný časť zimná záhrada zaistí prísun čerstvého vzduchu a maximálneho kontaktu s okolitou prírodou. Posuvné sklenené steny sa dajú ľahko otvoriť. Manipulácia s nimi je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý člen rodiny.

Rohová zimná zahrada

Stále obľúbenejšia variant je rohová zimná záhrada. Veľmi elegantné riešenie vytvára priestor, ktorý je možné rozdeliť na viac časti. V jednom rohu môžete mať menší obývacia izba, v tom druhom ukojiť botanickej kútiky.

Rosný bod

Zimná záhrada si vytvára vlastné ekosystém. Často tak dochádza k vysokej vlhkosti a následnému rosenie. Rosný bod vzniká vtedy, keď sa prítomná para vo vzduchu úplne nasýti a môže dochádzať ku kondenzácii. Jedná sa o teplotu, nad ktorou obsah vodných pár vo vzduchu už nemôže vzrastať. Ak sa vyhriaty interiér zimnej záhrady na sklenených plochách stretáva s chladným vonkajším počasím, dochádza ku kondenzácii a objavujú sa kvapôčky vody.

Ako sa vysporiadať s rosným bodom v zimné záhrade?

Sezónna zimná záhrada

Tento typ určený pre sezónne obývanie. Konštrukcia nemá dostatočne prerušenej tepelné mosty a neodolá tak veľkej zime. V našich klimatických podmienkach sa sezónne zimné záhrady dajú využívať po väčšinu roka. V chladných mesiacoch je možné priestor vybaviť sálavým ohrievačom.

Sklo bez rámu

Jedná sa o elegantnu variantu kedy posuvné sklenené steny nie sú umiestnené v hliníkových rámoch. Ovšem nič nestrácajú na svojich izolačných vlastnostiach.

Tienenie

Zimnú záhradu je možné vybaviť tienením na prednej aj bočnej stene. Zabezpečíte si príjemnú klímu aj za veľmi horúceho počasia, a to pri zachovaní maximálnej transparentnosti. Nič nestratíte na svojom výhľade.

Prejdite si širokú ponuku tienenie.

Tepelný most

Tepelné mosty vytvárajú hlavný rozdiel medzi sezónne a celoročné zimnou záhradou. Jedná sa o také miesto v stavbe či konštrukcii, kadiaľ uniká viac tepla ako v ostatných častiach. Tento ľahký prienik má za následok zvýšenie energetickej náročnosti budovy. Zároveň môže spôsobiť vyššiu vlhkosť, vznik plesní a teda porušiť statiku celej stavby.

Trojité zasklenie

Pre bočné steny zimné záhrady sa používa trojité sklo. Jeho vlastnosti pridávajú na izolačných schopnostiach celej stavby. Poradí si s chladným počasím i väčším hlukom.

Zádverie

Hliníkovou zimnú záhradu je možné zvoliť aj v menšom rozmere a vytvoriť zádverie pri dome. Získate nový vstup do domácnosti, ktorý zaujme eleganciou a veľkým množstvo využitia.