MagazínSprávna starostlivosť o hliníkovú pergolu

Hliník poskytuje pergole všetky potrebné vlastnosti. Odolnosť, dlhá životnosť aj elegantný vzhľad. Oproti drevené variante navyše vyniká ľahkou údržbou, ktorá vás nebude stáť peniaze ani čas. Čo je tak dôležité urobiť, aby vám táto stavba mohla slúžiť po dlhé roky?

Dobrý základ je nevyhnutným parametrom pre správnu funkčnosť pergoly. Pre stabilnú konštrukciu je nutné ho vybudovať v nezamrznutej hĺbke 80 cm. Kým ešte nedávno bolo nutné prikotviť jednu stenu k domu, dnes sú v ponuke aj pergoly voľne stojace. Tie možno umiestniť kamkoľvek na záhradu, a to podľa svojho budúceho účelu.

                             

Takmer žiadna údržba

Hliníkový profil nevyžaduje žiadne špeciálne nátery, tak ako je tomu u dreva. Pokiaľ dôjde k znečisteniu, je možné ho umyť iba vodou a saponátom. V tomto prípade pergolu iba trochu postriekajte hadicou a potom stačí použiť spomínaný saponát alebo mydlovú vodu.

                             

Bez nutnosti náteru

Hliníkové pergoly sú vo väčšine prípadov striekané práškovaním. Vďaka tomu je možné dosiahnuť akéhokoľvek sfarbenie. Táto skutočnosť je dôvodom prečo sa nepoužíva ochranných lakov či impregnácia. V prípade, že sa odtieň postupom času odrie, je možné ho znova obnoviť práškovou farbou.

                              

Na záver

Stavba pergoly a jej následnú prevádzku je úplne nenáročný. Jednoducho povedané ju stačí poskladať, ukotviť a všetko je pripravené na použitie. Dôležitým parametrom sa potom stáva výber strechy. Ten dotvára nielen vzhľad, ale predovšetkým funkčné vlastnosti. V súčasnej dobe máte istotu, že akákoľvek variant bude dokonale slúžiť vašim potrebám a pergolu ochráni pred nepriazňou počasia. Ak tak zvolíte stále populárnejšie polykarbonát alebo klasické nerozbitné sklo, vždy.