MagazínStavebné materiály montovaných domov

Montované domy sú stavané vyspelou stavebnou technológiou, pomocou stavebných izolačných panelov čiže SIP panelov. A oproti iným stavebným systémom ponúka významnú časovú i finančnú úsporu.

30.10.2017

Montované domy sú stavané vyspelou stavebnou technológiou, pomocou stavebných izolačných panelov čiže SIP panelov. A oproti iným stavebným systémom ponúka významnú časovú i finančnú úsporu.
 

Široké možnosti využitia


Panely SIP majú široké možnosti využitia. Najčastejšie sú z nich montovaný strešné a stenové konštrukcie montovaných domov či iných budov. Môžu však byť využívané aj pre podlahové konštrukcie aj ako súčasť fasádnych systémov. Panely SIP sú veľmi pevné a majú tiež vysokú nosnosť. Ani pre pripevnenie radiátorov či iných telies nie je potreba využívať žiadneho spevnenie.
 

Izolačné vlastnosti
 

Ak pri stavbe montovaného domu stavíte na panely SIP , majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti po celú dobu životnosti budovy. Vďaka zloženiu jednotlivých panelov, ktoré tvoria dve OSB dosky medzi ktorými je samozhášavý polystyrén, je drevostavba rovnomerne prehrievaná, čo prináša výhodu nižších prevádzkových nákladov.

Rýchla výstavba

 
Ak staviate z panelov SIP, môžete sa rozhodnúť pre stavbu a realizáciu montovaného domu v ktoromkoľvek ročnom období. Navyše použitie panelov významne ovplyvní trvania montáže domu. Čas môže byť skrátený až trojnásobne. Veľkou výhodou je, že sú panely SIP vyrobené továrni. Sú úplne presné a sú vyrobené na mieru daného projektu. A aj keď sú využité pre stavbu podkrovných priestorov, sú natoľko pevné, že nevyžadujú žiadne spevnenie.
 
 

 

Ideálne prevedenie

Tým, že sú stavebné panely SIP navrhnuté a vyrobené v továrni presne na mieru daného projektu montovaného domu, zamedzí sa tým vzniku možných chýb, ale aj plytvanie. To možno oceniť nielen z hľadiska ekonomiky, ale aj ekológia.
 

Priestorové možnosti

 
Ak sa rozhodnete pri stavbe drevostavby pre využitie panelov SIP, získate tiež, pri rovnakej zastavanej ploche, väčší využiteľný priestor. Je to až o 10m2 viac pri porovnaní s murovanou stavbou. Ak je stavba na zastavanej ploche 100m2 murovaná bude mať hrúbku steny cca 51cm. Panely SIP vytvorí stenu s hrúbkou 17cm. A na rovnakej zastavanej ploche je možné s panelmi SIP využívať obytný priestor väčší o 12m2.