MagazínStrešná krytina na pergolu

Strešná krytina na pergolu rozhoduje o výsledných vlastnostiach celej stavby. Pri výbere správneho materiálu potom hrám prím naše preferencie a finančné možnosti. Záleží tiež, či chceme interiér uchrániť pred slnečnými lúčmi alebo túžime po transparentnosti. Poďme sa pozrieť na jednotlivé možnosti.

V súčasnej dobe je na výber z troch základných materiálov:
  • polykarbonát
  • sklo
  • hliníkové otočné lamely
Každý z nich maximálne plní svoju funkciu, kedy odolá silnému dažďu, prívalu krúp a poradí si s väčšou snehovou pokrývkou. Tieto vlastnosti sú umocnené kvalitnou hliníkovou konštrukciou, na ktorej sedí.

Komôrkový polykarbonát ako súčasný trend

Lacná strešná krytina. Takto by sa dalo charakterizovať zastrešenie vyrobené z tohto moderného typu materiálu. Jeho nižšia cena však neuberá na kvalite. Naopak. Tzv. komôrkový polykarbonát vyniká svojou odolnosťou a predovšetkým ochranými vlastnosťami. Jeho UV filter efektívne zachytáva slnečné žiarenie a bráni prehrievaniu interiéru. Môžete sa spoľahnú, že aj pri silnom slniečku, budete stále v príjemnom chládku.

Moderné spracovanie vyvinuli materiál, ktorý sa už dávno toľko nešpiní a vydrží dlhé roky. Jeho údržba je veľmi jednoduchá. Vďaka svojej nižšej váhe ho zvládnu uniesť aj užšie hliníkové profily. Výsledná stavba tak vyzerá veľmi elegantne. Polykarbonát si nájde svoje miesto pri dome v modernom vzhľade. Dnes najvyužívanejšie materiál pre tieto účely je úplne univerzálne a pri jeho výbere nemôžete šliapnuť vedľa.

 Tip: Prezrite si ponuku hliníkových pergol s polykarbonátom

Sklo pre náročných užívateľov

Sklo stále patrí medzi veľmi obľúbené strešnej krytiny na pergoly. Jeho prevedenie vždy vytvorí elegantný stavbu s nádychom luxusu. Pre tento typ sa volí bezpečnostné variant. Tá odolá náročnému počasie. Silný dážď, krúpy a snehová pokrývka ho nemá šancu poškodiť.

Hoci dôjde k rozbitiu, sklo sa láme v menších úlomkoch a nikoho tak neporaní. Po celý deň zaistí dostatok svetla vďaka svojej transparentnosti. Jedná sa o strešnú krytinu na pergolu priehľadnú.

Tip: Hliníková pergola so zastrešením zo skla séria Pollux patrí medzi bestsellery

Otočné lamely ako luxusné varianta

Bioklimatická pergola je relatívne novou záležitosťou na slovenskom trhu. Jej popularita tkvie v originálnom typu zastrešenia v podobe otočných lamiel. Tie možno ovládať podľa potreby. Pri silnom slnečnom žiarení je možné natočiť do takej polohy, aby v interiéri bolo dostatočne svetla a zároveň ste boli pred lúčmi chránení.

Otočné lamely sú vyrobené z kvalitného hliníkového materiálu. Ten zvládne snehovú pokrývku o sile až 150 kg / m². U niektorých typov bioklimatických pergol možno strešnú krytinu ovládať pomocou diaľkového ovládania, prípadne ju nechať riadiť automaticky podľa aktuálneho stavu počasia.

Strešná krytina na drevené pergoly

Pre drevené pergoly možno zvoliť materiál z dvoch variantov. Zastrešenie tak môže byť vyrobené z komôrkového polykarbonátu alebo vlnitého lexanu s FAST lock systémom. Oba typy majú nespochybniteľné výhody vo svojej stálofarebnosti a odolnosti. Naviac je možné zvoliť v mliečnej, číre či dymové variante.