MagazínStropný systém vykurovania mobilného domu

Veľkoplošné vykurovacie systémy sa stávajú moderným štandardom väčšiny novostavieb. Oproti klasickým nástenným ohrievačom sú ďaleko efektívnejšie. Umožňujú totiž rovnomerne rozmiestniť teplo po celej miestnosti. Navyše nie sú vidieť a dávajú väčšiu voľnosť pri zariaďovaní interiéru. V tomto smere máme dve možnosti voľby. Podlahové a stropné vykurovanie.

Veľkoplošné systémy zažili veľký rozvoj už pred rokmi. Ich popularita však na chvíľu utíchla a trend sa vrátil k radiátorom. Dôvodom bola vyššia náročnosť ľudí na vykurovanie domu. Podlahové kúrenie často nárokom nestačilo, prípadne za cenu veľkého výkonu. Stávalo sa, že podlaha dosahovala takých teplôt, ktoré boli označené za nehygienické.

Návrat vďaka prírode

Posledné roky sa stavebníctve orientuje na šetrnosť k prírode, a teda znižovanie energetickej náročnosti budov. Pokročilejšie stavebné metódy a užité technológie zabraňujú tepelným stratám. Pre zaistenie príjemného klíma nie je potrebný vysoký výkon. Táto skutočnosť vytvorila ideálne podmienky pre veľkoplošné vykurovanie. Zatiaľ čo predtým bolo treba podlahu doslova rozžeraviť, teraz sa uvádza ďaleko nižšie hodnoty, ktoré nám zaistí príjemnú teplotu v interiéri.

Ešte je potrebné spomenúť ďalšie prekonaný handicap. Podlahové aj stropné vykurovanie sa vždy vyznačovalo dlhou zotrvačnosťou a zlú reguláciou. Nové systémy a technológie priniesli značný pokrok. Z skoršieho nedostatku sa stala jedna z hlavných výhod. Predovšetkým stropné kúrenie vyniká rýchlou odozvou na teplotné požiadavku.

Podlahové versus stropné

Aj keď sa jedná o veľmi podobné systémy s rovnakým účinkom, podlahové vykurovanie je značne populárnejšie. Jedná sa o silu zvyku a úlohu hrajú tiež predsudky k stropnej variante. V ľuďoch panuje presvedčenie, že pri nohách budeme cítiť chlad, zatiaľ čo sa nám hlava bude prehrievať, budeme nesústredení a dostaví sa únava. Takto to nefunguje, ale o tom až za chvíľu.

Podlahové kúrenie vytvára pocit príjemného komfortu, kedy máme nohy stále v teple. Lenže stropný variant zabezpečí podobný efekt. Ako teda celý systém funguje?

Podstata v sálavom teple

Najprv treba povedať, že sa bavíme o sálavom teple. Ohriaty strop sála do svojho okolia tepelné žiarenie. To dopadá na všetko v miestnosti, vrátane podlahy, nábytku a stien. Tie sa ohrievajú a rovnakou mierou sálajú žiarenia do svojho okolia. Postupne sa teplota v celom priestore ustáli na určené hodnote.

Tu vzniká najväčší omyl. Väčšina ľudí si stále myslí, že teplo sa drží pri strope. Z toho usudzujeme, že predsa stropné vykurovanie nevykúri miestnosť pri podlahe. Lenže je to len teplý vzduch, ktorý je ľahší ako normálne, a teda stúpa nahor. Ten tu nemá žiadnu úlohu. Všetko riadi priestorové sálanie, ktoré si samo stanovuje teplotu podľa priemeru povrchových teplôt v miestnosti.

Dokonca sa v praxi ukázalo, že sálavé kúrenie má najvyššiu účinok kolmo dole. Najintenzívnejšie dopadá na podlahu, ktorú výrazne ohrieva. U našich členkov je viac teplo, než 10 cm nad nimi.

Stropné vykurovanie a mobilné domy

Stropné vykurovanie nám dáva úplnú voľnosť pri zariaďovaní interiéru. Naopak, u podlahové varianty je nutné vhodne rozmiestniť nábytok a ďalšie zariadenia, aby vyhrievané časť nebola prekrytá. Výber podlahovej krytiny tiež prináša svoje obmedzenia.

Stropné vykurovanie je nutné kombinovať so sadrokartónovými podhľady, aby bol zaistený priechod tepla. Mobilné domy túto možnosť ponúkajú. Náš typ Alex využíva elektrické sálavé stropné vykurovanie. Klíma v domácnosti a ideálna teplota je riadená digitálnymi priestorovými termostatmi.