MagazínTrávnik na jeseň

Pred nadchádzajúcou zimou je potrebné upratať na záhrade aj v skleníku a celkovo pripraviť záhradu na obdobie vegetačného pokoja. A hoci tráva patrí medzi veľmi odolné rastliny, je dobré myslieť s jesenné údržbou tiež na trávnik. Aby sa na jar trávnik zazelenal a my sa nemuseli potýkať s trávne plsťou, je potrebné mu práve na jeseň venovať značnú pozornosť.

3.10.2017

Před nadcházející zimou je potřeba uklidit na zahradě i ve skleníku a celkově připravit zahradu na období vegetačního klidu. A přestože tráva patří mezi velmi odolné rostliny, je dobré myslet s podzimní údržbou také na trávník. Aby se na jaře trávník zazelenal a my se nemusely potýkat s travní plstí, je potřeba mu právě na podzim věnovat značnou pozornost.
 

Starostlivosť o trávník v októbri
 

V októbri už tráva pomaly prestáva rásť. Je teda dobré ju naposledy v roku ľahko skrátiť a niekoľko dní potom ich poriadne prevzdušniť vertikutátorom. Dôležité je vyhrabať z trávy všetky nečistoty i trávnu plsť, aby nezačali v tráve zahnívať a neudusili steblá trávy.

Nože vertikutátora by mali byť nastavené tak, aby ľahko narezal trávny drn a sprístupnili cestu živín a vlahy ku koreňovému systému trávnika.
 

Hnojenie
 

Po vertikutácii je potrebné zaistiť trávnika dostatok živín jeho prihnojením. Najvhodnejšie je pre tento účel použiť jesenné trávnikové hnojivo. To máva ideálne upravený pomer živín so zvýšeným množstvom draslíka. Trávnik je vhodnejšie hnojiť, keď je vlhko, aby sa živiny rozprestreli rovnomerne a postupne.
 

Osev

Aj na jeseň možno riedka miesta trávnaté plochy osiať trávne zmesou. Trávne semeno je vhodné siet niekoľko dní po prihnojenie. Trávne semeno zľahka hrabľami zapracujte do zeminy a uválcujte. Tak je trávnik pripravený ideálne na zimný spánok.
 

Stroj k vertikutácii
 

Vertikutátory sú ako elektrické tak aj benzínové, avšak možno si kúpiť aj kosačku s vertikutátorom. Všeobecne platí, že vertikutátor alebo kosačka s elektrickým pohonom je vhodnejšie na menšie a menej členité plochy s dobrou dostupnosťou elektriny. Benzínový vertikutátor alebo benzínová kosačka majú väčší výkon, silnejší motor a môžu mať aj silnejšie záber.