MagazínTrendy v záhradných stavbách alebo Čo frčia na slovenských záhradách

Zahradní architektura neustále posouvá své hranice. Ještě před pár lety hrálo prim osvědčené dřevo, dnes se probouzejí i další materiály. Navíc si své místo postupně berou i moderní technologie. Jak si zpříjemnit chvíle na zahradě? A jak obohatit celý prostor něčím nezapomenutelným?

Jednoduchosť, funkčnosť a multifunkčné využitie. Záhradná architektúra nasledujte súčasné trendy v dizajne. Je to logické. Základným pravidlom je, aby predovšetkým ladila so svojím okolím a domom predovšetkým. Aj vďaka sa postupne stáva materiálom číslo jedna hliník a sklo. Aké trendy vládnu?

Zimná záhrada atypických rozmerov

Čím väčší, tým lepší. Obytný priestor možno výrazne rozšíriť práve zimnou záhradou. Do jej interiéri stále častejšie vedou veľké presklené dvere priamo z obývacej izby. Cieľom je zimnú záhradu pripraviť na celý rad činností. Či už vo svojej šírke či hĺbke, zimné záhrady sa stavia stále väčšie a väčšie.

Hliníková pergola so sklom

Hliník umožnil, aby sa aj z obyčajnej pergoly stala naozajstná dominanta záhrady. Tento materiál je úplne variabilné a nie je problém vytvoriť akýkoľvek rozmer profilov. Tie je možné zvoliť v širokej ponuke farebných odtieňov.

Luxusný variant predstavuje zastrešenie z bezpečnostného skla. Oproti lacnejšiemu polykarbonátu ponúka väčšiu transparentnosť, a teda dostatok svetla aj v neskorých hodinách. Navyše opticky zväčšuje celý priestor.

Jednoduchý prístrešok pre auto

Garáž a pred ním prístrešok pre auto. Stále obľúbenejšia riešenie väčšiny rodín. Tento typ stavby môže byť úplne decentné a doplniť vzhľad priestoru pred domom. Jeho praktickosť je však nesporná. Ak ste doma len na skok a nechce sa vám zachádzať do garáže, prístrešok automobil ochráni v rovnakej miere.

Záhradné domčeky

Posedenie nie je nikdy dosť a zimnú záhradu či pergolu často dopĺňa záhradný domček na opačnej časti pozemku. Väčšinou sa jedná o murovanú variantu doplnenú o drevené či betónové prvky. Súčasťou býva tiež menšie kuchyne. Ozajstní fajnšmekri si priestor obohatí o udiareň s krbom.

Bioklimatická pergola

Tento typ stavby sa k nám dostáva od Stredomoria. Predovšetkým v španielsku sú bioklimatické pergoly vyhľadávaným riešením pre záhradu. Zaujmú predovšetkým svojou funkčnosťou. Ich otočné lamely zaistí príjemnú klímu za horúceho dňa i silného vetra.

Zastrešený vstup do domu

Do domácnosti suchou nohou. Pri daždi si netúžime ťahať neporiadok domov. Stále využívanější variantom sa stáva menšie zimná záhrada, ktorú umiestnime pred dvere. Je možné vytvoriť stavbu iba o dvoch stenách a prikotviť k domu. Tým získavame úplne chránený vstup.