MagazínÚloha zimnej záhrady

Zimná záhrada nám umožňuje byť vonku a pritom vo vnútri. Dokáže vyriešiť otázku pobytu vonku aj mimo domu veľmi šalamúnsky. A je v podstate ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú využívať domáce pohodlie v spojení s prírodou v akomkoľvek počasí či ročnom období.

15.6.2017
 
Zimná záhrada nám umožňuje byť vonku a pritom vo vnútri. Dokáže vyriešiť otázku pobytu vonku aj mimo domu veľmi šalamúnsky. A je v podstate ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú využívať domáce pohodlie v spojení s prírodou v akomkoľvek počasí či ročnom období.
 

 

Pôvod zimných záhrad

Prapôvod zimných záhrad možno pravdepodobne nájsť v učebniciach botaniky. Zimné záhrady boli určené najmä pre pestovanie cudzokrajných rastlín. Išlo v podstate o veľké skleníky, ktoré až oveľa neskôr boli upravované tak, aby sa v nich dalo tiež odpočívať. V súčasnej dobe sú zimné záhrady obľúbené natoľko, že už dávno nie sú výsadou majetnejší ľudí. Sú vyhľadávaným miestom na oddych a celkovo zvyšujú kvalitu súčasného bývania.
 

Konštrukcia zimné záhrady

V súčasnej dobe sú konštrukcia zimných záhrad z dreva, ale zdá sa, že ešte častejšie z hliníka. Hliník je nadčasový materiál, ktorý pomocou vhodného povrchového ošetrenia získa nielen vyššiu životnosť, ale dokáže sa vzhľadovo veľmi prispôsobiť. Je ľahký i pevný zároveň a dokáže byť vzhľadovo veľmi jemný až nenápadný alebo veľmi výrazný. Paleta jeho vzhľadu je veľmi široká. Pri konštrukciách je dnes kladený vysoký požiadavka najmä na možnosť mobility, to znamená posuvné zastrešenie zimnej záhrady.
 

Opláštenie zimnej záhrady

Nech sú konštrukcie z akéhokoľvek materiálu, je kladený vysoký dôraz na opláštenie zimnej záhrady. Konštrukcia je doplnená veľkou plochou nerozbitného izolačného skla alebo polykarbonátu. To je veľmi dôležité. Pretože preslnenie priestoru pomocou denného svetla radíme medzi hlavné devízy zimnej záhrady. Avšak spolu s opláštením, je nutné riešiť tienenie zimnej záhrady, pretože, ako je známe, všetkého veľa škodí a ohľadom slnečného žiarenia, to platí dvojnásobne.
 

Zatienenie zimnej záhrady

Izolačné dvojskla možno doplniť bezpečnostnou fóliou, ktorá plní zároveň ochranu proti UV žiareniu alebo markízou alebo žalúziami, tie celkom iste zvýši celkový užívateľský komfort priestoru zimnej záhrady. Tento komfort je možné navýšiť aj možnosťou automatického ovládania tieniacej techniky, kedy moderné technológie umožňujú ovládať tieniacu techniku ​​mobilom či iným počítačom.

Vykurovanie a vetranie zimnej záhrady

Ak chceme zimnú záhradu celoročné, je potrebné venovať pozornosť jej vykurovanie. Ako vhodné sa javí podlahové vykurovanie. Optimálnym riešením je potom zapustiť vykurovacie telesá do obvodových stien zimnej záhrady. Aj keď na prvý pohľad sa môže zdať, že vetranie a vykurovanie nejdú dohromady, sú pre kvalitne navrhnutú zimnú záhradu nevyhnutnosťou a idú ruka v ruke. Rovnako ako tieniaci techniku, možno vetranie a vykurovanie ovládať pomocou počítačových technológií.