MagazínZ čoho si nechať zhotoviť zimnú záhradu?

Když si vybíráte zimní zahradu, musíte uvažovat o tom, z jakého materiálu by měly být zhotoveny její tabule. Můžete volit buď sklo, nebo plasty. V následujícím článku vás přesvědčíme o výhodách plastu - polykarbonátu.

23.1.2018

Alternatívou skla je akrylát či polykarbonát

Základnou požiadavkou na materiál, z ktorého sa zhotovuje zimná záhrada, je predovšetkým dlhá životnosť. V minulosti sa používalo veľmi často sklo, ale to má početné nevýhody. Napríklad je nutné použiť jedine nerozbitné sklo, klasické sklenené tabule sa môžu rozbiť a navyše sú ťažké na manipuláciu. Preto sa v mnohých prípadoch od skla upustilo a výrobcovia zimných záhrad dávajú prednosť plastom.

Zimní zahrada San FrancicoVýborné mechanické vlastnosti

V poslednej dobe sa z kategórie plastov rozšíril hlavne polykarbonát. Ako ho charakterizovať? Predovšetkým musíme povedať, že ide o termoplast chváliacou sa naozaj veľkou mechanickou odolnosťou. Veľmi dobre odoláva tlaku či ťahu, ale napríklad aj poškrabaniu.

Tieto vlastnosti ho predurčujú byť veľmi dobrým konštrukčným materiálom. Okrem toho ale vykazuje aj výborné optické vlastnosti, čo je dôvodom na to, aby z neho boli vytvárané steny a strechy zimných záhrad a zasklených pergol.

Tip: posuvné zimné záhrady

 

Pozor na chemikálie

Na druhú stranu nič nie je ideálne. Aj keď polykarbonát ponúka vysokú priepustnosť svetla a disponuje aj UV filtrom pohlcujúcim škodlivé lúče, nedostatky má v oblasti chemickej odolnosti. K chemikáliám je citlivejší. Určite vás nenapadne otierať jeho dosky nejakú koncentrovanou kyselinou, však by ste mali byť na pozore v prípade, že chcete napríklad k umývanie použiť organické rozpúšťadlá, ktorá by jeho povrch mohla poškodiť. Najlepší j použiť na čistenie výhradne mydlový roztok.

Produktové video: Zimná záhrada Happina


Úpravy zlepšujú vlastnosti zimnej záhrady

Ak chcete aby polykarbonátové dosky pre zimné záhrady mali ešte lepšie vlastnosti, môžete to docieliť rôznymi úpravami. Špeciálne povrchy napríklad zabráni tvorbe kvapiek. Na spodnej strane dosky tak nebude dochádzať ku kondenzácii vodnej pary. Existujú aj úpravy, ktoré dokážu znižovať bezprostredne pod doskou - priestor záhrady sa tak nebude prehrievať.