MagazínZáhrada v japonskom štýle

Originálny vzhľad, maximálne využitie ponúknutého priestoru a špecifický poriadok vytvára japonskej záhrady populárna záležitosť, ktorá si našla miesto aj v našom prostredí. Tento typ vyniká svojim pokojom a odpočinok v tieni starostlivo strihaných stromov či menšieho altánku je vítaným spestrením každodennej rutiny.

Pôvod japonskej záhrady vychádza zo starobylej náboženské tradície a zakorenenému rešpektu k prírode. Možno povedať, že japonská záhrada predstavuje vonkajšie svet v menšom meradle. Všetko, čo sa dá nájsť v prírode, môže byť implementované do priestoru za domom.

Ak sa nad touto myšlienkou viac zamyslíme, záhrada japonského štýlu je oveľa viac než iba starostlivo rozvrhnuté konkrétne prvky v priestore. Jedná sa hlavne o prístup. Prvá rada by tak mohla znieť. Nesnažte sa úplne kopírovať záhrady, ktoré ste stretli v krajine vychádzajúceho Slnka, cieľom sa skôr stáva maximálne nasledovať japonský štýl myslenia.

Japonská záhrada otvorená pre svoje okolie

To, že všetko v japonskej záhrade je plánované, je neodškriepiteľná skutočnosť. A o rastlinách to platí dvojnásobne. Zeleň musí byť vyberaná starostlivo, aby všetko tvorilo jasný celok s pravidlami. Ponuka je v tomto smere však široká. V japonskej záhrade svoje miesto majú okrasné typy, farebné kvety, nízke kry i stromy. Nemusíte sa dokonca báť ani machu. Ten je dokonca vítaným doplnkom.

Pri skladbe rastlín je nevyhnutné sa riadiť pravidlom, že menej je viac. Okolo kvetín je nutné zachovať dostatok priestoru, ktorý podčiarkne ráz záhrady. Rovnaké pravidlo platí aj o miestach mimo jej hranice. S výhľadom do okolia sa musí zaobchádzať veľmi starostlivo. Možno ho podrthnout vhodne zvolenou skladbou nízkych stromov. Pravidlo platí aj obrátene. Každý okoloidúci by mal mať možnosť pokochať sa záhradou.

Na prechádzke po záhrade

Záhrada japonského štýlu by vám mala umožniť sa túlať okolo. Kamenný chodník je základom, ktorý nám umožní sa dostať do všetkých kútov. Súčasťou sa môže stať aj súkromný pavilón či záhradný domček. Tento typ záhrady je prispôsobený predovšetkým pre odpočinok. Jednotlivé prvky volíme na dosiahnutie tohto cieľa.

Kvalitné materiály sú základom. Nebojte sa vyššia investícia, určite sa vám vráti v dlhej životnosti jednotlivých stavieb a budete maximálne spokojní. Drevené stavby v zodpovedajúcom spracovaní skôr zapadnú do koloritu celej záhrady. Nemusíte sa báť ani kombinácia s umelými materiálmi, ktoré splnia náročné požiadavky na funkčnosť.

Pre nerušený výhľad z domu

Princípy japonskej záhrady stojí na jej prepojenie s interiérom domu. Základom sa stáva priestor, z ktorého je čistý výhľad do okolia. Často sa spoliehame len na okná, kedy vidíme von len v stoji. Japonci sú však zvyknutí sa pozerať zo všetkých pozícií. Zároveň nie je nutné do každého kúta vysádzať kvety. Výhľad do záhrady by nemal byť ničím rušený. Jedine tak si ho môžeme naplno vychutnať.

Zimné záhrady tieto požiadavky plnia bezozbytku. Stačí ich doplniť o veľké posuvné dvere, ktoré ešte viac zintenzívni vaše spojenie s okolitou prírodou. Súčasná ponuka je veľmi široká a zahŕňa typy špeciálne navrhnuté pre záhradu japonského štýlu. Ich znakom je dôraz na detail, starostlivo zvolené prvky a klasický dizajn vo svojom presnom usporiadaní.

Japonská záhrada inšpirácie