MagazínZdravotné benefity zimnej záhrady

Vedeli ste, že zimná záhrada prospieva vášmu zdraviu? Okrem všetkých funkčných vlastností má tiež blahodarné účinky na telo, myseľ a náladu. A v čom sa jej kúzlo skrýva?

Za všetko môže prirodzené svetlo. Jeho efekt na naše zdravie je veľmi pozitívny. A v zimnej záhrade môžeme v jeho spoločnosti tráviť celé dni. Presklené steny nám ho zaistí dostatok. Zároveň nás chráni pred nepriaznivým počasia.

Dobrá nálada v zimnej záhrade

Prirodzené svetlo má kladný vplyv na krvný tlak, našu náladu a zvyšuje prítomnosť vitamínu D. Ale jedno po druhom.

Nízky krvný tlak

Podľa vedeckých štúdií uskutočnených v minulých desiatich rokoch sa zistilo, že dostatok slnečného žiarenia môže znižovať krvný tlak. Dôvodom je látka oxid dusnatý, ktorý okrem iného zabezpečuje rozširovanie ciev. Prirodzené svetlo spôsobuje jeho uvoľňovanie, a teda znižovanie tlaku. Podľa výsledkov nie je účinok príliš veľký, avšak u ľudí s vysokým tlakom sa môže prejaviť výraznejšie.

Väčšina z nás sa však bojí vystavovať priamemu kontaktu so slniečkvom, a to z dôvodu potenciálnej rakoviny kože. Zimná záhrada nás však môže pred slnečným žiarením ochrániť. Stačí zvoliť polykarbonátové zastrešenie, či bioklimatická zimnú záhradu.

Lepšie nálada

Serotonín je známy ako hormón dobrej nálady. A jeho dostatok zaisťuje práve prirodzené svetlo. Serotonín prenáša vzruchy v nervovom tkanive, ovplyvňuje pamäť a povzbudzuje správne trávenie. Jeho nedostatok naopak končí v migréne a spánkových poruchách.

Vitamín D

Ďalšia látka, ktorá klesá a rastie s prirodzeným svetlom, je vitamín D. Jeho úloha v našom tele je významná, kedy podporuje zdravé kosti, zuby, imunitný systém, nervovú sústavu, kardiovaskulárny systém a mnoho ďalšieho. Okrem toho jeho nedostatok opäť nepomáha dobrej nálade.

Nájdite si svoje šťastné miesto

Okrem fyzického zdravia má zimná záhrada vplyv na psychiku jednotlivca. S ňou získavame ďalšiu miestnosť v domácnosti, ktorá môže splniť naše sny. Navyše sme neustále v obklopení prírody a na čerstvom vzduchu. Čo môžeme získať?

Domáca posilňovňa. Ranná pretiahnutie s výhľadom do záhrady je na nezaplatenie. Navyše stačí otvoriť bočné steny a pri joge splyniete s prírodou.

Odpočinková čtenárna. Nedeľné popoludnie je možné stráviť úplne sám v presvetlené zimnej záhrade.

Zábavné miestnosť. Zimná záhrada je ako stvorená pre posedenie s priateľmi či rodinou. Okrem večierkov je tu romantické organizovať premietanie obľúbených filmov.

Detský kútik. V interiéri domácnosti sa nachádza veľa doplnkov, ktoré nechceme vidieť spadnúť na zem. Zimná záhrada znesie aj roztopašné správanie detí.

Botanická záhrada. Zimná záhrada je ako stvorená pre pestovanie kvetín. Dostatok svetla, vetrací systém a dostatok miesta. Svoje chúťky tu uspokojí i nároční botanici.

Celý deň v zimnej záhrade

Skúste sa v zimnej záhrade naozaj zabývať a tráviť tam väčšinu času. Účinky vás prekvapí. Prítomnosť prirodzeného svetla vám zaistí dobrú náladu a zníži stres na minimum. Skúste tu stráviť noc. Západ slnka a nástup noci nastaví prirodzený cirkadiánní rytmus.