MagazínZimná záhrada a jej využitie

Na zimnej záhrade je krásne, že jej využitiu sa medze nekladú. A práve budúce účel rozhoduje o celkovom prevedení. Preto je dobré si hneď na začiatku povedať, prečo po tejto stavbe túžime. Na základe toho vyberáme jej umiestnenie, rozmery, typ zastrešenia a prípadne ďalšie doplnky, ktoré si zvládnu poradiť s náročnosťou klimatických podmienok vo vnútri.

Ak sa pozrieme pár desiatky rokov naspäť, zimná záhrada sa väčšinou využívala ako priestor pre pestovanie kvetín. To dávno už neplatí. Dnešná ponuka prichádza s nekonečným množstvom rôznych prevedení a typov. Celý objekt možno funkčne prepojiť s interiérom domu a vytvoriť novú plnohodnotnú miestnosť.

Ako obytný priestor

Zimná záhrada často nahrádza priestor dome. Stáva sa jedálňou, obývačkou alebo pokojným kútom pre nedeľné relax. Aby ju bolo možné obývať po celý rok je nutné pri plánovaní myslieť, ako udržať stabilné klimatické podmienky za každého počasia. Ideálna variantom je voľba izolačných dvoj či trojskiel a dostatku masívnych plôch. Tie akumulujú teplo a následne ho uvoľňujú do priestoru.

Keďže sa zimná záhrada stáva plnohodnotnou súčasťou interiéru, musíme myslieť na to, aby neovplyvňovala teplotu vo vnútri domu. Preto je nutné ju oddeliť presklenými dverami alebo stenou z izolačných stien.
 

Pre voľné chvíle

Zimná záhrada väčšinou slúži ako priestor pre stretávanie s priateľmi či rodinou. Ak zvolíme veľké presklené steny, hostia ocenia dokonalý výhľad do okolia. V prípade, že si vyberieme zodpovedajúce doplnky pre vykurovanie, môžeme miesto využívať prakticky po celý rok a vytvoriť jedáleň či relaxačná miestnosť. Väčšina zimných záhrad disponuje vhodným systémom otvárania a vy sa tak ľahko môžete ešte viac priblížiť prírode.
 

Späť ku koreňom

Rastliny k zimnej záhrade patrí. V takom prípade záleží, do akej botaniky sa hodláte pustiť. Každá plodina má iné nároky a interiér k tomu musí byť prispôsobený. Podľa našich preferencií volíme typ zastrešenia, systém odvetrávania či rozsah tienenie. V každom prípade vytvoríte príjemné miesto pre akýkoľvek druh činnosti. Pohľad na rozkvitnutú flóru oživí každý váš deň.

Vyberte si z ponuky hliníkových zimných záhrad