MagazínZimná záhrada časť 1. - vetranie

Zimná záhrada predstavuje komplikovanú stavbu. Pokiaľ ju túžime využívať za každého ročného obdobia, je nutné ju vybaviť zodpovedajúcimi doplnkami. Ako na to? Postupne vám predstavíme zložitosti s jednotlivými komponentmi. Dnes nás čaká alchýmie ohľadom správnej cirkulácie vzduchu.

Konštrukcia zimnej záhrady je maximálne odolná voči vonkajším nepriaznivým vplyvom. Silný dážď alebo krupobitie exteriér nepoškodí. Je tu však ešte jedna dôležitá časť, a tou je interiér. Ak chceme zabezpečiť optimálnu funkciu celej stavby, je nutné myslieť na správnu cirkuláciu vzduchu.

Pohodlné mikroklíma

Voľbou zodpovedajúceho vetranie znižujeme vzdušnú vlhkosť i teplotu. Týmto zabraňujeme predovšetkým roseniu stien aj vzniku nežiaducich plesní. Pri úvahe, ktorý typ je pre nás ideálne, vychádzame z orientácie zimnej záhrady, podielu zasklených plôch a sklonu strechy.
 

Prirodzené vetranie

Základným typom je prirodzené vetranie. To funguje na princípe rozdielnej hmotnosti studeného a teplého vzduchu vo vnútri zimnej záhrady. V tomto smere s nám ponúka variant prostredníctvom lamelových okien, posuvných vetrákov alebo vetracích mriežok. Krížové vetranie zabezpečí optimálnu výmenu, však hrozí nebezpečenstvo prievanu v zimné zahrade.
 

Automatické vetranie

Pri tejto variante môžu byť okná napojené na senzory, ktoré následne ovládajú vetranie úplne automaticky. Ide o tzv. Šikovné riešenie. Snímače môžu reagovať aj na sebemenší podnety a k nim úplne prispôsobiť vnútornú klímu, a to podľa presných parametrov.