MagazínZimná záhrada časť 3. - vonkajšie faktory pri stavbe

Materiál konštrukcia, opláštenie, zatienenie, vetranie a vykurovanie. Tieto vnútorné faktory ovplyvnia funkčnosť zimnej záhrady, a preto nie je potrebné na ne zabúdať. Okrem nich tu však máme ešte tie externé. Orientáciu na svetové strany a klimatickú oblasť nie je potrebné podceniť.

Aj keď si dáme záležať na jednotlivých doplnkoch a konštrukcia zimnej záhrady bude spĺňať aj tie najnáročnejšie predpisy, stále tu je veľa faktorov, ktoré vo výsledku môžu ovplyvniť vnútornú klímu.

A platí najmä ak sa túžime vnútri pustiť do výstavby menšej botanickej záhrady, alebo objekt využívať po celý rok. Na čo je teda potrebné brať ohľad predovšetkým?

Doplnky podľa klimatickej oblasti

Tzv. klimatickú oblasť rozlišujeme na chladnú, mierne teplú a teplú. V tomto prípade záleží na pomere studených a horúcich dní, priemernej teplote a prístupu slnečných lúčov. Dá sa povedať, že naozaj všetko, čo sa týka počasia, ovplyvňuje vnútro zimnej záhrady.

Tomuto musíme prispôsobiť všetky vnútorné faktory, ktoré sme spomenuli na začiatku. Najlepším postupom je poradiť sa s odborníkom. Ten vám najlepšie poradia, aký typ zvoliť v závislosti na vlastnostiach zastrešenie a konštrukcie. Ponuka zimných záhrad je široká a vždy sa dá nájsť správne riešenie.

Orientácia na svetové strany

Ako správne tušíte, tiež orientácia na svetové strany je dôležitá. Veď ak necháme sklenené plochy orientované na juh, získame oveľa viac slnečného žiarenia, než v prípade severnej alebo západnej strany.

A čo je teda najlepším variantom? Medzi záhradnými architektmi sa hovorí, že juhozápad a juhovýchod víťazí. Jedná sa o ideálnu kombináciu slnečných lúčov a občasného tieňa. Ak ste nadšený botanik, mali by vám práve tieto svetové strany pomocou najviac. Nič sa ale nedá generalizovať a vaše preferencie vždy budú víťaziť.