MagazínŽivý plot na jeseň

Celoročne upravovaný živý plot predstavuje vkusnú zelenú bariéru. Je starostlivosť o živý plot náročná? A aké nástroje pri starostlivosti o plot využijete?

3.10.2017

Celoročne upravovaný živý plot predstavuje vkusnú zelenú bariéru. Je starostlivosť o živý plot náročná? A aké nástroje pri starostlivosti o plot využijete?

Strihanie


Základnú starostlivosť o živý plot predstavuje jeho pravidelný zostrih a tvarovanie. Väčšinou stačí pristrihnúť len suché alebo prerastené vetvičky. Aby bol zostrih rovný, je dobré strihať plot pomocou natiahnuté šnúry. Vhodná strihacie technika môže značne uľahčiť prácu. Práca s mechanickými nožnicami môže byť namáhavá, ak ide o rozložitejší živý plot.
 

Elektrické nožnice


Veľkou výhodou elektrických plotostrihov je, že sú o dosť ľahšie ako plotostrihy benzínové. Elektrické plotostrihy sú výbornou voľbou aj pre ťažko dostupné miesta a vysoké kroviny. Avšak často môže predstavovať problém prívodný elektrická šnúra. Aj pri najväčšej opatrnosti môže dôjsť k jej preseknutiu.
 

Akumulátorové nožnice


Dnešné náradie s akumulátorovým pohonom už nepatrí do kategórie strojov s malým výkonom. Akumulátorový plotostrih je veľmi obľúbenou variantou. Nie ste obmedzení elektrickým prívodným káblom ani vysokou hmotnosťou benzínového plotostrihu. Výhodou akumulátora je tiež jeho veľmi tichý chod a prevádzku s maximálnym ohľadom na životné prostredie.
 

Benzínové nožnice


Plotostrih s benzínovým pohonom má síce vyššiu hmotnosť ako stroj s aku alebo elektro pohonomjavascript:void(0), avšak tieto stroje majú veľmi vysoký výkon. A sú opatrené radom multifunkčných príslušenstva, ktoré dokážu veľmi významne uľahčiť prácu. Tieto stroje využijeme nielen na záhradkách, ale sú vhodné aj pre profesionálne použitie.


Vhodné príslušenstvo


Ako to už býva, detaily sú tie pomyselné čerešnička na torte. Kvalitný plotostrih je možné opatriť radom vhodných doplnkov, ktoré rozširujú užívateľské možnosti stroja. Nielen rezací jednotka, ale aj nadstavec, fúkač, vyžínač, kultivátor, zařezávací okrajov alebo prerezávacia píla a popruh. Táto príslušenstvo vytvára z obyčajného plotostrihu multifunkčný stroj, ktorý na záhrade celoročne užijeme.