MagazínBioklimatická zimná záhrada a jej funkčné vlastnosti

Vzhľad, konštrukcia a funkčné vlastnosti zimných záhrad sa neustále posúvajú dopredu. V ponuke nájdete atypické riešenia aj voľne stojace stavby. Do povedomia spotrebiteľov sa postupne do dostáva bioklimatická variant. Táto novinka vyniká svojim moderným zastrešením. Otočné lamely vám zaistí príjemné posedenie za každého počasia.

Bioklimatickej pergoly a zimné záhrady do našich krajov prichádzajú od Stredozemného mora. Premenlivé počasie môže nepríjemné ovplyvniť pokojné chvíle na záhrade. Dômyselný systém zastrešenia funguje na báze otočných lamiel. Za horúcich dní je otvárame pre prístup čerstvého vzduchu. Naopak za dažďa sa uzavretím maximálne chránime. Ako si vytvoriť dokonalé záhradné posedenie?

Začíname s pergolou

Investície sa dá rozdeliť na dve časti. Začíname s hliníkovou pergolou v bioklimatické prevedení. Takúto stavbu je možné prikotviť k stene alebo zanechať voľne stojace. Cena sa odvíja od zvoleného rozmeru. Samotná konštrukcia má svoje obmedzenia. V prípade, že túžime po väčšej veľkosti alebo rohové variante, môžeme dve bioklimatickej pergoly spojiť do jednej.

Elegantný zasklenie

Pergola je na mieste. Teraz stačí bočné steny doplniť o bezpečnostné sklo. Tým uzavrieme celý priestor, a ešte viac ho ochránime pred nepriaznivým počasím. Zvolené sklo má bezpečnostné a izolačné vlastnosti. Vo väčšine prípadov sa jedná o prevedení bez rámu, ktoré je elegantný a luxusný. Týmto krokom získavame bioklimatické zimnú záhradu.

Inteligentné zastrešenie

Zastrešenie sa skladá z hliníkových motorizovaných lamiel. Ich orientáciu natáčame pomocou diaľkového ovládania. Celý systém je možné zautomatizovať. Senzory následne reagujú na dážď, vietor aj okolitú teplotu. A ako si zastrešenie poradí s počasím?

Podrobný popis funkcie otočných lamiel v našom minulom článku

Otočné lamely pomáhajú vnútornej teplote

Zimná záhrada má veľmi zložité klímu. V letných mesiacoch môže dôjsť k výraznému prehriatiu interiéru, v zime hrozí výrazné rosenie bočné stien. O teplotu v interiéri je nutné sa starať, a to predovšetkým pokiaľ priestor využívame na pestovanie rastlín, či v ňom túžime stráviť aj chladnejšie dni.

Bez vetrania to nejde. Správny postup nám pomôže prispôsobiť vonkajšiu teplotu tej vnútornej a nedôjde tak k negatívnym javom. Otočné lamely môžu plniť túto funkciu úplne bez problémov.

Viac o tom, ako nastaviť ideálnu teplotu v zimnej záhrade, nájdete v našom minulom článku.