MagazínČo bude vládnuť záhradám v roku 2023?

Rok pergoly strieda rok zimných záhrad. Prichádzajú mesiace, kedy budeme premýšľať ešte viac komplexnejšie a voliť stavby, ktoré prinesú ďalšie pridané hodnoty. Zimné záhrady všetko spĺňajú. S nimi rozšírite domácnosť o ďalšiu miestnosť. Zároveň môžu šetriť výdavky za energiu. V dnešnej dobe vítaná vlastnosť. Čo ďalšie nás čaká?

Prepojenie vonkajšieho a vnútorného priestoru

Metrov štvorcových nie je nikdy dosť. Zimné záhrady môžu rozšíriť domácnosť o novú miestnosť. S využitím bočných posuvných stien ju je možné kedykoľvek úplne otvoriť. Takto ľahko a efektívne prepojíte interiér domu so záhradou.

Zimná záhrada môže byť plnohodnotnou obývacou izbou. Nemusíte sa báť vybaviť jej vnútro luxusnejším nábytkom, všetko bude dokonale chránené. O to sa postará bezpečnostné sklo v zastrešení a na bokoch.

Čo ste možno nevedeli? Zimná záhrada vyrovnáva rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou teplotou v dome. Stavba funguje ako skleník, ktorý v sebe hromadí teplo zo slnečných lúčov. Deje sa tak vďaka veľkým preskleným stenám. Kvôli tejto ochrannej zóne sa dom so zimnou záhradou stáva o niečo úspornejší.

Zodpovednosť k matičke zemi

Všetko smeruje k sebestačnému štýlu života. Tento trend začína a končí na našich záhradách. Šetrné hospodárenie s vodou, zahradničení v skromnejších podmienkach a menej náročné rastliny. Každé naše rozhodnutie v priestore za domom bude odpovedať na súčasné témy.

Opäť sa v tomto smere dostávame k zimným záhradám. Sú skvelým riešením pre hromadenie vody na ďalšie využitie. Dômyselný odtokový systém hliníkovej konštrukcie zbiera dažďové kvapky z celého zastrešenia. Tie následne odvádzajú preč mimo konštrukcie. Odkvap ústi nad jedno miesto, kde je možné vodu zachytiť.

Zimná záhrada môže podporiť vaše botanické nadšenie. Vďaka svojej konštrukcii je ideálnym miestom na pestovanie rastlín. Náročnejšie odrody môžete nechať v tomto priestore, záhradu potom nechať nenáročným kusom a divokejšej prírode.

Sebastarostlivosti

Doba pandémie koronaviru nás naučila využívať domov aj ako dovolenkové miesto. Investície do vlastnej pohody sa stali úplne normálne. Akákoľvek záhradné stavby vytvoria miesto na dokonalý relax. Zimná záhrada však môžu nedeľný odpočinok povýšiť o stupienok vyššie. Pokiaľ jej interiér vybavíte vkusným nábytkom, okrasnými rastlinami a ďalšími prvkami, získate nezabudnuteľný priestor.

Chytré záhradné stavby

Bioklimatické pergoly a zimné záhrady sú trendom budúcich rokov. Jedná sa o múdre záhradné stavby, ktoré kombinujú elegantný dizajn, automatizácia jednotlivých prvkov a schopnosť sa adaptovať na každé počasie.

Viac o vlastnostiach bioklimatických záhradných stavieb v našom minulom článku.