MagazínIdeálne umiestnenie prístrešku pre auto

Či sa jedná o akúkoľvek záhradné stavbu, výber správneho miesta je základným rozhodnutím. Prístrešky pre auto majú svoje špecifiká a ponúka širokú variabilitu. Možno ich prikotviť k domu, či nechať voľne stojace. Vďaka tomu je možné umiestniť prakticky kamkoľvek. Aj to má však svoje náležitosti.

Pripojenie k domu

Prikotviť prístrešok pre auto k domu je stále menej využívanou variantou. Často na tomto mieste stojí garáž, avšak kvalitné prístrešok môže úplne zastať jej vlastnosti. Toto riešenie ponúka množstvo výhod. Jedná sa predovšetkým o jednoduchý prístup k automobilu. Ak zvolíme väčšie rozmery stavby a atypický rozmer možno pred dažďom ochrániť aj prístupovú cestu k domu.

Pripojiť k domu možno hliníkovou aj oceľovou variantu. Obe možno zladiť s fasádou vášho obydlia.

Obmedzenie priestoru

Prístrešok pre auto vždy staviame na vlastnom pozemku. Často tak podliehame dojmu, že vo vlastnom si môžeme robiť, čo chceme. Opak môže byť pravdou. Prístrešok pre auto podlieha stavebnému zákonu, a tak k nemu musíme pristupovať.

Pre stavbu nie je nutné zriaďovať stavebné povolenie, avšak súhlasu príslušného úradu sa nevyhneme. Do tohto procesu môžu vstúpiť aj susedia. Ak sa nová stavba bude nachádzať do 2 metrov od ich pozemku, je nutné na to brať ohľad.

Viac o problematike sa stavebnom povolení sa dozviete v našom minulom článku

Sucho

Ideálnou situácií je vybudovať prístrešok pre auto na vopred pripravený podklad. Často však takúto variantom nedisponujeme. Preto je nutné vyberať miesto citlivé vzhľadom na potenciálne ohrozenie pri daždi. Voda by mala odtekať iným smerom. Vyvýšené miesto by si s týmto problémom malo poradiť.

Prístup

Pri stavbe i následnom používania je nutné zaistiť ľahký vjazd do prístrešku. Aj keď v súčasnej chvíli disponujete menším autom a veríte vašim vodičským schopnostiam, v budúcnosti sa situácia môže zmeniť. Vaše auto vymeníte za väčšiu alternatívu, prípadne sa rozhodnete dom predať novému majiteľovi. V takom prípade sa preferencie vždy premieňajú.

Siete

Prístrešok pre auto má multifunkčné využitie. Okrem ochrany vozidla, môže slúžiť aj ako záhradné posedenie, kutilské kútik alebo sklad pracovného náčinia. Aj z týchto dôvodov je dobré mať zaistený prístup elektriky, vody a plynu.

Pôda

Nie každé podložie je ideálny pre budovanie prístrešku pre auto. Niektoré typy pôd nie sú pripravené niesť záťaž hliníkové stavby a zaparkovaného auta. Aj keď sa miesto bude nachádzať blízko vášho domu, nie je istota, že kvalitné podložie nebude končiť tesne za jeho základy. Pred stavbou tak nechajte skontrolovať okolia a prípadne vykonajte potrebné kroky.