MagazínZastrešenie u záhradnej pergoly

Zastrešenie je hlavnou súčasťou záhradných stavieb a u pergol to platí dvojnásobne. Dotvára samotnú stavbu a ešte zvyšuje jej funkčné aj estetické vlastnosti. Na výber máme z dvoch hlavných typov. Polykarbonát i sklo sú kvalitné vo svojom spracovaní. Aké sú ich hlavné rozdiely?

Oba materiály spája predovšetkým vysoká odolnosť. Pergola je vďaka tomu schopná vydržať aj náročné počasie. Pri silnom daždi alebo vetre nehrozí k vážnemu poškodeniu. Interiér je dostatočne chránený a má priestor plniť svoju funkciu.

1) Populárna polykarbonát

Polykarbonát je v dnešnej dobe stále využívanějším materiálom pre zastrešenie hliníkové pergoly. Vyniká predovšetkým svojimi mechanickými vlastnosťami, moderným vzhľadom a dlhou životnosťou.
 
Majiteľ pergoly ocenia predovšetkým jeho prácu so slnečnými lúčmi. UV ochranná vrstva zvládne aj silné slnečné žiarenie a chráni vnútro pred prehrievaním. Zároveň disponuje dostatočnou svetelnou priepustnosťou.
 
Polykarbonát je cenovo veľmi prijateľný a lacnejšie ako sklenená variant. Nestráca však na svojej kvalite a svojou funkciu zvládne plniť aj niekoľko rokov. Jeho montáž je veľmi jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne úpravy konštrukcie.
 

2) Elegantné sklo 

Záhradná pergola so sklom je osvedčenou klasikou vďaka svojej stabilite a predovšetkým elegantnému vzhľadu. Materiál spoločne s hliníkovou konštrukciou vytvára nezabudnuteľnú stavbu, ktorá obohatí každé prostredie.
 
Použitý sklenený materiál spadá do kategórie bezpečnostných prvkov a ponúkne predovšetkým dlhú životnosť. Je úplne odolný voči silnému dažďu, prívalu krúp alebo snehové pokrývke. V prípade, že dôjde k poškodeniu, netvoria sa ostré hrany a nehrozí k poraneniu osôb pod pergolou.

Zároveň sa nemusíme báť umiestniť pergolu na miesto, kde bude neustále vystavená silnému slnku. V ponuke je sklo v mliečnom či dymovom prevedení.