MagazínZimná záhrada časť 2. - vysoká vlhkosť v interiéri

Vlhkosť je jednou z najviac skloňovaných vecí pri prevádzke zimnej záhrady. A to zvlášť, ak túžite interiér využívať po celý rok, prípadne v ňom pestovať rastliny alebo tu umiestniť bazén. Ako sa s týmto problémom vysporiadať? Možností je hneď niekoľko.

Poďme sa najskôr pozrieť, ako k tomuto javu dochádza. Vlhkosť vzduchu v zimnej záhrade je daná obsahom vodných pár, ktoré sú vo vzduchu obsiahnuté. K najčastejším príčinám patrí zlé odvetrávanie, nízke teploty jednotlivých povrchov, prípadne potom zlá izolácia. Je dobré potom výskyt vodného kondenzátu neustále monitorovať. Ideálna hladina sa nachádza okolo 70 - 80%.

 

Začať sa má u projekte

Aby sme predišli budúce vlhkosti, je nutné sa dôkladne zamerať už na projekt samotný. Cieľom je vytvoriť miesto, kde nebude dochádzať k veľkým teplotným výkyvom. Aby sme stabilný mikroklíma udržali po celý rok, je nutné sa sústrediť na rad technických a konštrukčných opatrení ako premyslené vetranie alebo izolácie.

Základom sa tiež stáva výber materiálu. U kvalitného hliníka nemôžete šliapnuť vedľa. Jeho vlastnosti sú pre zimnú záhradu vhodné a zabraňujú rosenie. Interiér je zároveň ovplyvnený orientáciou zimnej záhrady na svetovú stranu. Ak sme si práve zadovážili novostavbu, bude trvať mesiace než dokonale preschne a vnútorné mikroklímu sa stabilizuje. S pripojením zimnej záhrady by sme tak mali trochu počkať.

Ako na správne vetranie

Pre zníženie vlhkosti je nutné vytvoriť správnu cirkuláciu vzduchu. Len prostredníctvom ich služieb docielime vysnívaného mikroklímu. U vetranie máme na výber medzi niekoľkými tipy (tie sme popísali v minulom článku). Moderné zimné záhrady zároveň disponujú veľkými a ľahkými oknami. Tie sa dajú v prípade potreby otvoriť a zabezpečiť priamy prívod čerstvého vzduchu.

Kúpte si zimnú záhradu Zani s montážou úplne zadarmo