MagazínZimná záhrada v teplom počasí

Aj keď táto stavba nesie prívlastok zimné, dá sa perfektne využívať aj pri teplom počasí letných mesiacov. Pri jej realizácii je však myslieť na niekoľko aspektov. Musíme správne zvoliť konštrukciu, výber materiálu a kvalitné odvetrávanie. V opačnom prípade sa z nášho obľúbeného priestoru v horúcich dňoch vytvoria neobývateľný skleník.

Až 60 stupňov. Na také hodnoty sa môže vyšplhať ortuť teplomera v zimnej záhrade v letnom období. Ako tomu zabrániť? Riešenie je niekoľko a musia do seba úplne zapadať. Po prvé je nutné na všetko myslieť už pri návrhoch. Treba si povedať na aké účely bude objekt využívaný. Túžime uspokojiť svoje záhradnícke chúťky či snívame o relaxačným mieste pre seba i priateľov? Odpoveď pritom môže kombinovať oba varianty.

Konštrukcia podľa predpisov

Dôležité je myslieť na tzv. tepelný most. Konštrukcia musí byť zvolená tak, aby sa záhrada nesprávala ako skleník. V praxi by to znamenalo, že v období nízkych teplôt premrzne a ohreje sa zase až na jar. Naopak v lete môžu slnečné lúče vyhriať interiér až do neznesiteľného klímy.

Jednou z hlavných otázok je povaha strechy. V tomto smere pripadajú do úvahy dve varianty. Tou prvou je nechať ju úplne zatvorenú. V takom prípade musíme odvetrávanie riešiť iba stenami, prípadne ju doplniť o strešné okno či ventilátor. Ak zvolíme otvárateľnou možnosť, zaistíme dostatočnú cirkuláciu vďaka strešným oknám, ktorá odvedú teplý vzduch preč z miestnosti.
 

Vetranie je samozrejmosťou

Aspoň 15% celkovej plochy zimnej záhrady by malo byť otvárateľné. Pomer pritom vychádza z orientácie záhrady a jej využitia. Prirodzené vetranie funguje na princípe rozdielnej hmotnosti studeného a teplého vzduchu. Ideálne variantom je zvoliť lamelová okna, posuvné vetráky či vetracie mriežky.

Tzv. mechanické vetranie spočíva v regulovanej výmene vzduchu. Tá je zaistená pomocou ventilátorov. Tie môžu byť ovládané automaticky pomocou senzorov. Na toto všetko musíme myslieť už pri projektovej dokumentácii. Nebezpečenstvo hrozí v prípade, že zimnú záhradu maximálne prepojíme s interiérom domu a tým zvětšímre jeho priestorov. V letných mesiacoch a pri jej orientácii na juh je vystavená priamym slnečným lúčom a teplota v nej výrazne ovplyvňuje klímu vnútri nášho obydlia.

Pozrite sa na správne riešenie zimnej záhrady
 

Bez tienenie ani ranu

Elegantným riešením je tiež voľba správneho typu tienenia. Nezatienené okno môže prepustiť až 90% slnečných lúčov a výrazne rozohriať celý interiér, prípadne zničiť farby vnútri. Predokenné vonkajšie žalúzie vytvárajú optimálne prostredie z pohľadu svetelných a tepelných podmienok. Šetrí náklady na klimatizáciu a zaistí príjemnú klímu interiéru. Správnym natočením lamiel navyše bránite vstupu horúčavy a zároveň príjemne vetráte celú miestnosť.