MagazínZazimovanie záhrada - príprava terénu

Podľa najnovších predpovedí si môžeme užívať posledné teplé dni v roku. V tejto chvíli tak nastáva ten najlepší čas na zazimovanie záhrady. V najbližších týždňoch má teplota v noci klesnúť pod nulu, a tak nie je dôvod otáľať. Ako na to?

Aby záhrada bola pripravená na jar rozkvitnúť všetkými farbami, je nutné ju pred zimou svedomito upratať. Kvalitnú starostlivosť potom môžeme rozdeliť do niekoľkých krokov.

1) Upratovanie lístia

Predtým než sa vrhneme na úpravu trávnika, je nutné jeho povrch dokonale zbaviť všetkého, čo tam nepatrí. Opadané lístie a konáre stromov môžu urobiť peknú neplechu. Malý pozemok zvládnete s osvedčenými hrabľami, na väčšiu plochu je dobré využiť pomocníka v podobe záhradného fúkače a vysávače. Ten vám pomôže nielen s lístím, ale aj s ďalšími nečistotami.

Vysávač je zároveň vhodný, ak mienite zozbieraný materiál použitie pre kompost. Pomocou neho totiž jednoducho všetko ľahko pozbierate do vreca. Jedná sa o odporúčaný proces, cez zimu si tak môžete vytvoriť kvalitné humus, ktorú použijete na jarné hnojenie.

2) Posledný strih

S prvými mrazíkmi prestáva tráva a rast. V túto chvíľu nastáva čas na poslednú pokosenie. Neodporúča sa pritom voliť úplne najnižší stupeň, bohato postačí výška okolo 5 centimetrov. Tráva v nasledujúcich dňoch bude ešte schopná zozbierať posledné zvyšky slnečných lúčov a zostane tak dlhšie zelená.

Celú plochu je potom dobré ešte posilniť vhodným hnojivom dobrej kvality a prevzdušniť vertikutátorom, aby sa vlaha dostala až ku steblám. Kosačka odviedla svoju prácu a teraz je nutné sa postarať aj o ňu. Vyčistite všetky jej časti, vypustite benzín a opravte, čo treba.

3) Úprava stromov a kríkov

Teraz prichádza čas na využitie plotostrihov a záhradných nožníc. Tie vám pomôžu pri kultivácii ovocných stromov a živého plota. Je nutné sa postarať o uschnuté a zlomené konáre. Tie je možné následne opäť využiť ako základ pre budúce kompost. Dajte však pozor na veľké a hrubé časti, tie do kompostéru nepatrí. Riešenie je jednoduché. Stačí ich rozdrviť na menšie kusy.

4) Uskladnenie záhradných pomocníkov

Záhradné náradie ako kosačka, vertikutátor, vysávač a ďalšie je nutné na zimu chrániť pred nepriaznivým počasím. Keďže je na nasledujúcich pár mesiacov nebudeme potrebovať, v garáží by tak zbytočne zaberali miesto. Ideálne variantom je záhradný domček, či už v drevenom alebo plechovom prevedení.
 
Pozrite sa na ponuku záhradných domčekov